Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczeń rzymska z warzywami, zgodnie z tradycyjnym przepisem, wykonana jest na bazie mięsa wołowo-wieprzowego. Urozmaiciliśmy danie poprzez dodanie wędzonego boczku i kolorowych warzyw. Dodany do mięsa Bulion Wołowy lub Drobiowy WINIARY pogłębia smak dania i nadaje mu niezwykłej soczystości. Pieczeń rzymska to propozycja nie tylko na święta – można ją serwować w plastrach na kanapkach lub jako danie obiadowe, które idealnie komponuje się z kaszami, kluskami śląskimi i ziemniakami. A Ty z czym zaserwujesz swoją pieczeń rzymską?
Mięso umieść w misce. Dodaj majeranek oraz musztardę.
Jedną marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę pokrój w kostkę a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok 2min. Cebulę z czosnkiem wystudź i dodaj do mięsa.
Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj 2 łyżki bulionu ze słoika a następnie masę dokładnie wymieszaj rękoma na końcu doprawiając ewentualnie pieprzem.
Warzywa umyj i obierz. Dopraw solą oraz pieprzem i wstaw do pieca rozgrzanego do 190*C na ok 15.
Małą foremkę keksówkę lub podobną, wyłóż dokładnie plastrami boczku a następnie połową mielonego mięsa. Na środku ułóż warzywa i przykryj pozostałym mięsem, lekko ugniatając całość.
Górę pieczeni przykryj pozostałymi plastrami boczku a następnie piecz w temp 190*C przez ok 35-45min.